Thursday, May 5, 2011

~Khasiat Air Beralkali : Part 1~

Assalamualaikum..........................
harap maaf...sy bkn pakar perubatan...sy juge bkn dokter...sy cume rakyat bese....
huhuhu....ape kne mngene ngn tajuk entry ek....ngeng la....hahaha~
nk cite sket....td de terbce psal kelebihan air alkali....so nk share ngn kwn2 ni.....

ce bace...ce bace......

Air yang terbaik untuk air minuman ialah air alkali sebab itu air zam-zam juga bersifat alkali.
Ketidakseimbangan pH badan ke arah keasidan dalam jangkamasa panjang akan mengakibatkan kita mengalami penyakit kronikseperti kencing manis, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, kanser, gaut, sakit buah pinggang dan sebagainya.
Untuk mengimbangi tahap keasidan, air alkali berion mampu menanganinya kerana ia terdiri dari kelompok molekul air yang kecil dan bersifat alkali, berupaya meguraikan sisa-sisa asid yang terkumpul dan memudahkan proses penbuangan melalui sistem pencernaan, perpeluhan dan pernafasan kita.

Secara ringkasnya, khasiat-khasiat minum air minuman alkali berion adalah:
# membantu sistem perkumuhan menyahkan sisa metabolisme dan menjana oksigen untuk kecergasan.
# Bertindak sebagai anti-oksida, menuetralkan radikal bebas (free radicals).
# Bebas dari pencemaran dan kuasa penyerapan dalam badan adalah tinggi.
galian dalam bentuk ionik untuk memudahkan diserap dalam sistem penghadaman.
# menjana oksigen dengan limpahan tenaga untuk kecergasan.
# menyahkan toksik dalam badan.
# bertindak sebagai anti oksidan.
# kuasa penyerapan dalam badan adalah tinggi kerana molekul airnya halus dan kandungan mineral adalah dalam bentuk ion.
# keseimbangan paras pH dalam badan untuk pembentukan sel-sel sihat.

Kegunaan Am

Bahan-bahan toksid & kimia dalam daging, makanan laut, buah-buahan serta sayuran boleh dikurangkan dengan merendam dalam Air alkali ..
Dari segi sayuran, ianya nampak lebih fresh, rasanya asli, terutama yang selalu kita makan ialah daud salad. Kerana ianya tidak perlu dimasak. Rendamkan dalam masa lebih kurang 20 – 30 minit. Adalah lebih baik jika anda merendam secara berasingan satu mangkuk/besen dengan menggunakan air paip biasa dan satu lagi air alkali , kerana anda sendiri dapat menilai rasaya.

Meningkatkan Sistem Metabolisma Badan
Air ALKALI berupaya untuk menghilangkan keletihan, meningkatkan daya imunisasi.
Memang betul, Air ALKALI membekalan oksigen dalam air, kandungan molekul-molekul dalam airnya halus serta senang diserap oleh tubuh badan kita. Dalam erti kata yang mudah, mengantok dan keletihan pun boleh hilang.

Masakan

Masakan akan menjadikan lebih sedap, berkhasiat dan tahan lebih lama.
Minuman
Air ALKALI meningkatkan rasa asli dan lebih sedap diminum.

Kecantikan
Menggunakan AIR ALKALI untuk pupur-kupas, dapat mengekalkan kelembapan dan pH kulit dengan seimbang. Mencuci muka menggunakan AIR ALKALI dapat menggurangkan jerawat dan bintik-bintik hitam.

Cucian
Molekul-molekul AIR ALKALI yang kecil senang meresap ke dalam daging dan makan laut, untuk mengurangkan bau hanyir, dan menambahkan kesedapannya apabila dimasak.
Memiliki kandungan oksigen yang tinggi sehingga dapat menguatkan sel serta organ tubuh
1. Meningkatkan daya tahan penyakit dan daya penyembuhan.
2. Bebas dari logam berat,kotoran terlarut,bahan kimia terlarut, kuman dan bakteria.
3. Mengandungi zat mineral yang diperlukan oleh badan.
4. Selamat diminum terus tanpa perlu dimasak dan tanpa kuasa elektrik.
5. Menapis 100% bahan pencemar dan 650 bakteria yang biasa terdapat didalam air yang tercemar
6. Air ALKALI mempunyai khasiat dan tenaga unutk menjadikan makanan dan minuman lebih segar.
7. Nasi menjadi lambat basi, elok untuk diminum bersama ubat dan membuat air buah-buahan
8. Lebih berkhasiat berbanding dengan air suling dan R.O

(sumber : Berita Harian Online)

.............to be continued.........

tata =)


Glitter text generator

No comments:

Klik Sini!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...